De ce e greu să comunicăm un răspuns negativ?

Pot să zic că am dat de acest fenomen încă din primele zile de lucru în cadrul unui colectiv. Sunt aproape sigură că vi s-a întâmplat și vouă, insă câteodată un răspuns de genul este vital, chiar și dacă este negativ și am să vă explic importanța acestuia.

Să luăm situația actuală. Doresc să mă înscriu la un curs de perfecționare la câteva sute de km de orașul în care locuiesc, am discutat multe detalii până am ajuns la un impediment care îmi pune sub semnul întrebării eligibilitatea. Se întâmplă, uneori nu se specifică totul de la început și nu e cu supărare. Dar, de când mi-am cerut eligibilitatea a trecut 1 săptămână și tot nu am nici un răspuns de la ei, în cazul în care la toate e-mail-urile de dinainte primeam răspuns la o zi. După acesta s-a oprit comunicarea însă termenul de înscriere se apropie de limită și nu știu cum să le cer un răspuns. Oricum concluzia mi-am tras-o și singură, dar de ce refuză să mă anunțe?

O altă situație e atunci când faci cuiva o ofertă. Bună sau rea nu contează. Acel cineva nu acceptă oferta ta însă nici nu îți dă un răspuns concret, un răspuns simplu, nu. Adică te străduiești la cererea lui, te informezi, te documentezi, mai faci și niște ore suplimentare ca să-i acoperi întru-totul cererile și apoi aștepți un răspuns. Dacă este totuși un nu și reuşeşti să-l primești, asta e mergi mai departe. Dar dacă n-are curajul, bunul simț, sau nu consideră că munca ta ar merita un răspuns își arată ipocrizia și te aduce într-o stare aiurea.

Lumea nu se năruie de la un răspuns negativ, însă așteptarea poate aduce mai multe complicații și mai ales ne aduce într-o stare de incertitudine. Oamenii ar trebui să-și asume aceste responsabilități chiar dacă e partea neagră a muncii lor și nu să ignore punându-și propriul cap în bătaia altora, deoarece telefoanele, mesajele insistente tot vor exista și ele la rândul lor tot vor cere un răspuns.

Nu știu de ce e atât de greu să scrii un răspuns negativ. Eu nu l-am evitat niciodată și credeți-mă pe cuvânt am nopți mai liniștite. Unii când trebuie să răspundă cu nu, de ce nu o fac? Eu sunt sigură că se trage din nepăsare, pentru că sunt malițioși și nu își asumă răspunderile.

You Might Also Like